Vegetariáni sa mýlia: 5 hlavných dovodov prečo by si mal jest mäso!

Dnes sa pokúsime o niečo čo sa zdá byť na prvý pohľad nemožné a síce o uzmierenie mäsožravcov, vegetariánov ale aj vegánov. Hoci samotná prezentácia nášho článku znie mierne uštipačne nemusíte sa báť. Náš článok bude maximálne objektívny a bude sa zo všetkých síl pridržiavať vedeckých faktov!

 

Je zdravšie byť mäsožravcom, vegetariánom, alebo je ideálne zo svojej stravy vylúčiť všetky potraviny živočíšneho pôvodu? Poďme sa na to pozrieť vedecky a prebrať si pre, proti aj všetky mýty, ktoré sa s toutou témou spájajú. Záver ku ktorému sme sa dopracovali totiž prekvapí úplne všetkých…

V čom sa vegetariáni mylia: 4 najvačšie omyly!

  • Fyzicky nie sme prispôsobení na jedenie mäsa. Človek má bližšie k bylinožravcom a mäso nedokážeme stráviť: Z evolučného hľadiska sme skutočne začínali na bode, kedy sme jedli len ovocie, zeleninu a možno hmyz. V istom bode sme však zliezli zo stromov a stali sa z nás predátori. Vďaka živočíšnym bielkovinám sa náš mozog zväčšil a telá zmocneli. Tí čo jedli mäso vďaka jeho živonám mali väčšiu šancu prežiť a svoje gény odovzdávali ďalej. Dnešý človek je teda plne schopný mäso tráviť a mimochodom to je aj dôvod, prečo nám mäso tak chutí. 
  • Mäso spôsobuje rakovinu – hlavne to červené: V skutočnostnosti neexistuje žiadna seriózna štúdia, ktorá by podporovala toto tvrdenie. Červené mäso naopak obsahuje množstvo minerálov – zinok, selén a železo. Čím červenšie mäso je, tým viac obsahuje železa.
  • Mäso hnije v hrubom čreve: Mnohí vegetáriáni a vegáni tvrdia, že mäso človek nedokáže stráviť a tak nám v črevách hnije. Naše žalúdočné kyseliny sú však plne schpné mäso rozložiť, pričom neskôr sa takto získané živiny cez traviace steny absorbuju do krvného obehu. V skutočnosti v našich črevách skôr “hnije” strava rastliného pôvodu. Napríklad taká vláknina putuje nestrávená až do hrubého čreva. To je však paradoxne telu prespešné, keďze vláknina vyživuje tzv. priateľksé baktérie.
  • Z mäsa sa priberá: Mäso obsahuje pomerne veľké množstvo tukov a tak by ste sa mu mali vyhýbať a predídete tak obezite, alebo žeby nie? Mäso okrem tukov obsahuje aj veľké množstvo bielkovín a omega3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú rozkladať tuk. Ak chcete schudnúť mali by ste siahnuť po chudom, prevažne bielom mäse, no rozhodne by ste sa mu nemali vyhýbať.
Vegetariáni vs. Mäsožravci

Vegetariáni vs. Mäsožravci

Skutočná pravda: 5 dôvodov prečo jesť mäso:

  • Mäso stimuluje váš mozog: Bude to znieť, ako propaganda, ale realita je táka, že od začiatku života na na našej planéte sú mäsožravci inteligetnejší a silnejší, ako bylinožravci. Nakoniec… nepotrebujete byť práve pohotový a inteligentný na to, aby ste boli schopný odlomiť halúzku… Ok, teraz vážne: Živočíšne bielkoviny stimulujú váš mozog. Napríklad pri častej konzumácií rýb dokážete svoje IQ zvýšiť hneď o niekoľko bodov.
  • Mäso zväčšuje vaše svaly, silu aj výdrž: Živočíšne bielkoviny omnoho výraznejšie stimulujú rast svalovej hmoty, čo z vás urobí mocnejšieho predátora. Mäso okrem bielkovín obsahuje leucín a aminokyseliny, ktoré priamo spúšťajú rast svalovej hmoty. Navyše je zdrojom cenných minerálov, akými sú železo, zinok, selén atd…
  • Nemusíte si dávať pozor na to, čo jete: Ak máte prirodzene pestrú stravú a konzumujete rôzdne druhy mäsa a zeleniny, tak sa nemusíte zaoberať výživovými hodnotami. Naopak vegáni musia každý deň riešiť množstvo prijatých živín a špeciálne množstvo vápnika či vitamínu B12, ktoré zelenina či ovcie obsahujú len zdriedka.
  • Mäso je prevencia pred duševnými chorobami: Vedecká štúdia, ktorej sa zúčastnilo až 100 000 respondentov potvrdila, že u vegetariánou a vegánou existuje až o 50% vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť pocitmi úzkosti či depresiou. Odborníci upozorňujú, že bezmäsitá strava obsahuje len veľmi málo vitamínu B12 a práve tento deficit spôsobuje vážne poruchy duševného zdravia!
  • Jedením mäsa zachránite milióny zvierat: Ok… uznávame, že tento bod sme sem pridali viac menej pre pobavenie, ale slovami klasika – Jesť mäso, je vražda, no nejesť ho by bola genocída. Popravde, mnohé živočíšne druhy sú špeciálne vykrížené tak, aby sme maximalizovali ich množstvo mäsa a odbúrali všetky ich prirodzené, obrané mechanizmy. To znamená, že mnohé zvieratá, ako prasce, sliepky či kravy by neboli schopné prežiť vo voľnej prírode. Ak by sme teda od zajtra prestali jesť mäso, znamenalo by to kompletné vyhynutie mnohých živočíšnych druhov.
je zdrave jest maso?

Mäso je zdravé

Čo na jedenie mäsa hovorí veda – jesť alebo nejesť?

Koncom roku 2015 boli publikované výsledky pomerne rozsiahlej štúdie, ktorá spájala výsledky dvoch starších štúdií, ktoré prebiehali v 80-tych a 90-tych rokoch. Celkovo tak vedci pracovali so vzorkou viac, ako 76 000 respondentov, takže ich výsledky sú viac, ako relevantné. V oboch výskumoch boli účastníci rozdelení do štyroch skupín: Ľudia, ktorí jedia mäso každý deň. Ľudia, ktorí ho jedia zriedka. Ľudia, ktorí z mäsa konzumujú len ryby a nakoniec vegetariáni a vegáni.

Záver štúdie znel: V skupine vegetariánov a vegánov sa vysktovala rakovina o 7% menej čato, ako u mäsožravcov – 7% však zo štatistického hľadiska nie je až tak výrazné číslo, nakoľko tento fakt moholi skresliť iné faktory, ako fajčenie či konzumácia alkoholu. Naopak u ľudí, ktorí konzumovali z mäsa výhradne ryby sa umrtie na rakovinu zredukovalo o celých 18%. Pri úmrtiach kvôli mentálnym poruchám, poruchám správania a kvôli cerebrovaskulárnym poruchám, akými sú cievne, mozgové príhody boli alarmujúce výsledky u vegánov. Pravdepodobnosť takýchto umrtí je totiž u vegánov vyššia o celé desiatky percent!

vegetariani jedia ryby

Ryby sú zdravé

Konečný záver štúdie znel, že celková úmrtnosť bez ohľadu na príčinu sa u všetkých respondentov nijako extrémne nelíši. Pre úplnosť však najhoršie dopadli ľudia konzumujúci mäso každý deň a vegani. Naopak najlepšie ľudia, ktorí konzumujú z mäsa výhradne ryby, tesne za nimi vegetariáni a ľudia, ktorí konzumujú mäso cca trikrát do týždňa sa umiestnili niekde uprostred… PS: Pošlite článok všetkým vegetariánom a veganom, nec už nám dajú konečne pokoj! 🙂

Zdroj/Foto: science.hnonline.sk, vupp.cz, wikipedia, youtube, deposiphotos.com, pixabay