Slávnu Sacherovu tortu vymyslel Slovák: Otcov recept sa mu zdal nudný…

Azda najslávnejší zákusok všetkých čias, obľúbená Sacherova torta pochádza z viedenskej kuchyne cukrárskeho majstra Eduarda Sachera a teda niet pochýb, že sa jedná o nefalšovaný rakúsky zákusok! Alebo žeby nie? Málokto vie, že preslávená Sacherova torta je v skutočnosti dielom Slováka!

 

Celý svet pripisuje recept na slávnu Sacher-torte mimoriadne úspešnému cukrárovi a hotelierovi Eduardovi Sacherovi, ktorý zdokonalil pôvodný recept svojho otca Franza Sachera, ktorý sa mu zdal byť nudným… Franz Sacher svoj pôvodný recept vytvoril roku 1832 na dvore kniežaťa Klementa Václava Metternicha.

Torta teda skutočne mala byť typickou rakúskou pochúťkou, no osud zamiešal karty inak. Gróf Ján Karol Esterházy si nechal v 18 storočí postaviť letné sídlo v slovenských Želiezovciach, no neužíval si ho dlho. Roku pána 1834 gróf skonal, správu jeho majetku prebrala manželka Rozina a bola to práve ona, kto do Želiezoviec priviedol vychýreného viedenského cukrára, Franza Sachera.

Franz pricestoval na územie Slovenska spolu so svojou manželkou Rózi Veiningerovou a presne 8. februára 1843 sa im narodil syn – neskôr slávny kuchár, cukrár a hotelier Euduard Sacher. Toto tvrdenie dokladá historický matričný záznam, ktorý uchováva Štátny archív v Ivanke pri Nitre.

Eduardovi sa neskôr otcov zákusok zdal byť príliš nudným, cesto sa rozhodol naplniť marhuľovou marmeládou, a všetko obliať kvalitnou, horkou čokoládou a práve tak sa zrodil azda najobľúbenejší zákusok všetkých čias – slávna Sacherova torta!

Hoci bol teda Eduard dieťaťom Rakúšanov a prevažnú časť svojho života strávil vo Viedni, narodil sa na Slovensku! Pri najbližšom posedení na káve s Rakúšanom teda môžete bez obáv vyhlásiť, že slávnu Sacherovu tortu vymyslel Slovák…

Mimochodom, Eduart Sacher bol nie len vynikajúcim cukrárom, ale aj mimoriadne šikovným podnikateľom. Sieť luxusných hotelov s ochranovu známkou Sacher sa mu podarilo rozšíriť do celého sveta a mimo Európy ich nájdete v Americkom San Fancisku či dokonca v Japonskom Tokiu.

Vo všetkých týchto hoteloch sa dodnes podáva Sacherova torta spolu s horúcou, čiernou kávou.

Sacherova torta

Hotel Sacher vo Viedni

Zdroj/Foto: Štátny archív Ivanky pri Nitre, wikipedia