Ako urobiť pravý krčmový GULÁŠ: Tvoj chlap ťa bude nosiť na rukách!

Guláš a dobre vychladené, husté pivo – dobre vychladené znamená 8 až 10 stupňov, prestante ho mraziť – je jednoducho kombinácia, ktorá poteší absolútne každého chlapa. Problém je v tom, že uvariť dobrý guláš je skutočný kumšt a len málokto pozná kombináciu prísad, ktorá z tohoto jedla urobí skutočné majstrovské dielo!

 

My sme pre vás získali recept priamo od majstra a síce od starého, pražského krčmára Honzu. Na múj guláš chodí štamgasti už přez dvacet let a dovolím si říct, že v celé Praze nenajdete lepší. Recpt mě naučil můj děda a já na něm za všechna ta léta nezměnil vůbec nic! – hovorí s hrdosťou Honza. Ako vidíte, recept je skutočne preverený časom, takže váš chlap sa má na čo tešiť. 🙂

Pravý krčmový guláš:

Ingrediencie

  • 500 gramov hovädzieho mäsa (najlepšie kližka – lýtko)
  • 500 gramov cibule (koľko mäsa toľko cibule)
  • 3 veľké lyžice bravčovej masti
  • 2 veľké lyžice sladkej, mletej papriky
  • 1 lyžica veľká drvenej rasce
  • 1 veľká lyžica majoránky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1/2 malej konzervy hustého, rajčinového pretlaku
  • voda na podlievanie
  • soľ a mleté čierne korenie – podľa vašej chuti

Recept:

Mäso si nakrájajte na kocky a odložte bokom. Cibuľu treba nakrájať na malé, jemné kocky, tak aby sa neskôr dobre vydusila. Postavte na sporák veľký hrniec a nechajte v ňom rozpustit bravčovú masť. Akonáhle sa masť rozpustí pridajte cibuľu a opražte ju do zlatova. Pridajte sladkú papriku a rýchlo miešajte tak, aby vám nezhorkla. K tejto zmeske pridajte mäso a za stáleho miešania pražte, až kým nebude upražené z každej strany. Akonáhle je mäso opečené pridajte soľ a čierne korenie, premiešajte, pridajte pretlak a ccca dva deci vody. Teraz pridajte kmín, celý cesnak a guláš varte zakrytý pri nízkej teplote. Vodu pridávajte postupne, no pozor vždy len podľa potreby a po malý dávkach. Približne po hodine a pol vyskúšajte či už mäso zmäklo, ak áno pridajte podrvenú majoránku a ešte aspoň 10 minút varte. Guláš nie je potrebné ničím zahusťovať o jeho konzistenciu sa postará veľké množstvo cibule – HOTOVO – nakrájajte žemľový knedlík, otvorte pivo a môžete nosiť na stôl! 🙂

madarsky gulas, gulas recept

krčmový guláš

Zdroj/Foto: KULTmagazin.sk, depositphotos.com